*Athletic Bilbao’nun Klasik 4 – 4 – 2’si.

*instagram: metalikercan

Aslında amacım Barcelona'nın Messi'siz yeni dönemine dair bir şeyler yazmaktı. Çünkü ligin ilk maçında, La Liga'nın elit takımlarından biri diyebileceğimiz, Real Sociedad'a karşı, Memphis Depay önderliğinde çok iyi bir oyun vardı. Özellikle Depay'ın sahte dokuz gibi oynaması, sürekli gezip, kanatlarda oynayan Braithwaite ve Griezmann'a alan açması, geriye gelip hem orta sahada takımın rakibe karşı adam sayısını arttırması hem de gerek kısa paslarla gerek sağa ve sola attığı uzun toplarla oyun kurucu gibi davranması, beni son derece heyecanlandırmıştı.

Ancak ligin ikinci maçında, karşımıza öyle bir Bilbao çıkıyor ki, yukarıdaki yazdığım her şey geçersiz hale geliyor.

Konu futbol olunca bizler, iyi teknik direktör olma şartının ortaya yeni ve alışılmadık bir şeyler koymak olduğu yanılmasına düşeriz. Hatta futbolun ana prensiplerini çok iyi uygulayıp başarı kazanan hocaları küçümseyip, birer futbolsever olarak, bize bir şey vermediklerini bile iddia ederiz. Ancak bu çok da doğru değildir. Futbol doğal bir oyundur ve basit sandığımız şeyleri çok iyi uygulayarak da iyi oyunlar ortaya koyabiliriz.

A. Bilbao ve teknik direktörleri "Marcelino Garcia Toral" da tam olarak bunu yapıyor. Öncelikle sahada müthiş bir "4 - 4 - 2" var. Geri dörtlü şöyle:

Lekue   –   Vivian   –   Iñigo   -   Balenziaga

Dörtlü, bekler dahil çok fazla ileri çıkmıyor. Ancak ilerideki altılı blok harika bir ön alan baskısı yapıyor, ilerideki altılı blok da şöyle:

Berenguer     Vencedor      Dani Garcia     Muniain

Sance   -   İñaki

Ön alan baskısını yaparlarken Sance ve İnaki kenarlara doğru kendilerini atıp iki stoperin arasındaki mesafeyi uzatmaya çalışırken, orta sahadaki blokta ise Muniain ve Berenguer “iç oyuncusu” imiş gibi orta alana geliyor, Dani Garcia kendini “ön libero” gibi geriye atarken, Vencedor ise kendini “on numara” gibi ileriye atıyor yani fotoğrafta da görüleceği üzere “elmas” düzenine geçiyorlar:


Bu şekilde içeri giren Munian ile Berenguer, Barca'ın orta üçlüsünün kenarlarını yani Pedri ve De Jong'u kontrol altına alırken, Vencedor, takımın ana oyun kurucusu Sergio'yu kontrol altına alıyor. Dani Garcia da ön libero gibi geride durarak, bu maçta çok fırsat bulamasa da, geriye gelerek Sociedad maçındaki gibi oyun kurmayı denerse diye Depay için bir emniyet sübabı görevi görüyor:


Barca'nın kenar oyuncuları Braithwaite -ki kendisi santrafor orjinli- ve Griezmann ise ayağında çok fazla top tutabilen oyuncular olmadıkları için de, Barca geri kazandığı topları çok verimli kullanamıyor, presten kurtulup rakip sahaya yerleşemiyor.

Athletic Bilbao, tüm bunlara rağmen ilk yarıda golü bulamıyor, ikinci yarının başında bulduğu gol de duran top sayesinde, golü bulduktan sonra da maçı koparmalarına yarayacak olan ikinci golü bulamıyorlar, yani takım savunması ve pres konusunda ne kadar iyilerse, pozisyon zenginliği ve gol beklentisinde de bir o kadar kısır bir görüntü çiziyorlar. Bu durumu halledebilmeleri için de sezonun geri kalanında ilerideki iki forvetinden yeterli gol katkısını alabilecek duruma gelmesi lazım. Bunu başarabilirlerse çok ciddi bir ilk altı adayı olacakları açık..

Sezonun geri kalanında ne yapacaklarını gerçekten merak ediyorum ve takipte olacağım...

Yorumlar

  1. Yazı güzel olmuş elinize sağlık, aslında bu maç Marcelino'nun 4-4-2'sini göstermek için yeterli değil çünkü iki bek oyuncusu da normalde yedek. Capa ve Berchiche'nin ikisi de ofansif bekler ve Marcelino'nun taktiğinde normalde beklerin rolü çok daha fazla. Marcelino'nun Valencia'daki maçlarını izlemeniz bu taktiği görmek için daha iyi olacaktır.

    YanıtlaSil
  2. çok teşekkür ederim, dediğim gibi takipte olacağım maçlarını bu sene, not aldım söylediklerinizi..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder